Wandelpad Ens: een 4,5 kilometer lange sportieve, recreatieve, culturele en educatieve route rond en door het dorp.
Het Wandelpad Ens is in 1999 op initiatief van de Vereniging Dorpsbelang Ens ontstaan.
Van het eens dynamische eiland Schokland in de Zuiderzee rest nog slechts een monument van een verstild verleden, een langgerekte terp in de Noordoostpolder met enkele museale gebouwen van het oude Ens. Plaatsnamen van het eiland kregen echter een nieuwe dimensie. Als verrezen uit de zee ontstond, na de drooglegging van de Noordoostpolder, het nieuwe Ens, drie kilometer oostwaarts van het oude. Het huidige Ens koestert de link met Schokland. Als een dijk rondom een eiland hebben de Ensenaren een wandelpad rondom hun dorp aangelegd, waarin een aantal herinneringen aan het voormalige eiland levend worden gehouden.
Wandelroute voor jong en oud
De wandelroute, gemarkeerd door palen met merkteken van de route, start bij het informatiebord op het bloemenplein. Tijdens de wandeling, die in de richting van de klok is beschreven, passeert u nog eens vijftig borden met wetenswaardig¬heden en/of opdrachten voor zowel kinderen als volwassenen. In noordelijke richting langs de Waterkant, staat met het gezicht op Schokland een twaalfde kunstwerk opgesteld, gefinancierd uit het A.D. van Eckfonds. Via de Randstraat bereikt u het wandelpad achter de Zeebodemstraat, waarin de maanstanden zijn verwerkt en waar u aan de hand van een levensgrote zonnewijzer de zonnetijd kunt aflezen.
Hoogteverschil
Alhoewel op het oog niet direct zichtbaar, blijkt er een opmerkelijk hoogteverschil te bestaan tussen het noord¬ en de zuidzijde van het dorp. Vooral fietsers in beide richtingen zouden het verschil duidelijk merken. Daarom staat zowel aan deze als aan de overzijde van het dorp het NAP-peil aangegeven.
Hierna bereikt u het Kabouterpad, een natuurpad vol opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters, waarbij kabouters de weg wijzen.
Sport
Via de nieuwbouw en een buurtspeelplaats gaat de wandelroute zuidwaarts naar het bos waar een officieel trimparcours is uitgezet met maar liefst 14 toestellen.
In het bos wordt tevens informatie gegeven over de daar aanwezige dieren, planten en bomen. Bij het verlaten van het bos bereikt u een paddenstoelenpad, survivalparcours en een speeltuin. Het hofje van de Bongerd herbergt één van de elf kunstwerken van de plaatselijke kunstenaars en in het heuvellandschap aan de Tuinrand staan er nog eens vijf.
Vogelpad
Door de basisscholen uit het dorp zijn 54 nestkasten getimmerd die bij het kabouterpad, in het bos en in de nabijheid van de langs de zuidelijke rand van het dorp, het vogelpad, zijn opgehangen. Het vogel pad herbergt tevens een torenvalknest . Het pad is opgevrolijkt met houten banken en klimpalen met vogelmotieven. Overigens zijn er langs de hele route picknickplaatsen ingericht. Via de P.Aemiliusstraat en de Zoudenbalchstraat, waar informatie wordt gegeven over de straatnamen, vervolgt het vogel pad zich naar de Waterkant. AI wandelend naar de eindpunt van de route krijgt u algemene informatie over bomen en met een hoogtemeter kunt u zelf de hoogte van een bepaalde boom vaststellen.